Peter Malmgren är chef för Marknad & Försäljning på OKQ8 Bank AB. Här svarar han på våra frågor om det idag mycket populära kreditkortet OKQ8 Visa kort. Tack Peter!

På vilket sätt skiljer sig OKQ8 Visa-kort från andra kreditkort på den Svenska marknaden?
Egentligen handlar det om tre saker: 0 kronor i årsavgift, bonus/återbäring på alla köp och hög ränta på insatta pengar idag hela 2,75 %. OKQ8 VISA är ett betal- och kreditkort. Det innebär att du kan betala in pengar i förskott och sedan handla eller tvärtom handla först och betala sedan. Du har upptill 45 dagars räntefrikredit, därefter kan du välja om du vill betala hela eller delar av skulden. Dessutom kan du följa alla transaktioner på internetbanken.

Vad är de största fördelarna med OKQ8 Visa-kort?
I huvudsak handlar det om tre saker: 0 kronor i årsavgift, bonus/återbäring på alla köp och hög ränta på insatta pengar idag hela 2,75 %.

Vad krävs för att få ett kreditkort från OKQ8 Visa-kort beviljat och hur fungerar processen?
Varje kund som ansöker genomgår en normal kreditprövning. Där tittar vi bl a på den sökandes årsinkomst, betalningsanmärkningar samt tar en kreditupplysning.

Hur lång tid tar det att få ett kreditkort från OKQ8 Visa-kort beviljat förutsatt att man uppfyller alla krav?
Det tar cirka en vecka innan du får ditt kort.

Kan man få ett  OKQ8 Visa-kort beviljat om man har en betalningsanmärkelse?
Ja!

Hur fungerar OKQ8 Visa-kort reseförsäkring/ avbeställningsskydd. Är det heltäckande eller rekommenderar du att teckna ytterligare försäkringar vid semester?
Det är en svår fråga att svara på då det beror på hur det enskilda försäkringsskyddet ser ut. Mitt förslag är att du tar kontakt med ditt försäkringsbolag och frågar. Generellt skall detta ses som ett komplement till det försäkringsskydd man har.

Kostar det extra att använda OKQ8 Visa-kort för uttag i bankomater när man är utomlands?
Så gott som samtliga betal- och kreditkort har en uttagsavgift för bankomatuttag. Hos oss är den 3 % dock lägst 35 kronor. Det gäller både i Sverige och utomlands. Om du gör uttaget utomlands tillkommer en valutaväxlingsavgift på 1,5 %.

Vad är enligt dig det viktigaste att tänka på när man väljer kreditkort?
Jag tycker man skall sätta sig ner och gå igenom vilka behov man har. Därefter kan man jämföra de olika bankernas villkor, t ex årsavgift, ev bonus/återbäringssystem och räntor.

Vad tycker du är den största missuppfattningen människor har om att använda kreditkort?
Att det är dyrt! Vi har många kunder som bara använder OKQ8 VISA för alla sina köp, en del av dessa kommer upp i flera tusen kronor i bonus per år. Det är en form av extra pengar eftersom de bara har valt att betala samma inköp på ett mer genomtänkt sätt. En annan vanlig uppfattning är att det är riskfyllt att använda kreditkort. Att använda kontanter i stället för kreditkort är däremot riskfyllt. Tappar man pengarna är de borta för gott, ett kreditkort spärrar man.

Lite fakta om OKQ8 Visa-kort

OKQ8 VISA har ingen årsavgift. Kortet ger 1 % bonus på alla inköp utanför OKQ8. Bonusen redovisas varje månad tillsammans med kontoutdrag och betalas ut med en bonuscheck en gång per kvartal. Bonuschecken är giltig i 12 månader och kan tas ut i kontanter eller användas i alla OKQ8-butiker.

OKQ8 bank erbjuder ett kreditkort utan årsavgift

Återbäring från lokala OK-föreningen
Vid ansökan om ett OKQ8 VISA blir man automatiskt medlem i den lokala OK-föreningen där man får ta del av föreningens eventuella ekonomiska överskott i form av återbäring en gång per år. År 2008 gav de största OK-föreningarna 2 % bonus i återbäring.

Handla först och betala sen. Eller tvärtom
Med OKQ8 VISA kan du välja att handla först och betala i efterskott. Du utnyttjar då den kredit du har kopplad till kortet (minst 500 kr, max 50 000 kr). Med kredit blir det lättare att planera och fördela dina utgifter över året genom att dela upp eller helt enkelt hoppa över betalningen en månad.

Du kan också välja att sätta in pengar på kortet i förskott. Då dras beloppet direkt från den insatta summan när du handlar. Om du väljer att sätta in pengar i förskott på kortet dras köpbeloppet först från dina insatta pengar och sedan från krediten. Oavsett hur du väljer att betala får du en överskådlig sammanställning av dina utgifter varje månad.

Ge hela familjen OKQ8 VISA Kort
Alla familjemedlemmar över 18 år kan ansöka om ett OKQ8 VISA-kort.

Kompletterande försäkringar med OKQ8 VISA
Om man betalar sin resa med sitt OKQ8 Visa så får man en kompletterande reseförsäkring utan extra kostnad. Med OKQ8 VISA kan man även teckna OKQ8 BackUP – OKQ8:s egen tilläggsförsäkring till sin bilförsäkring.

Nollställ
Jämför