Kreditkort för studenter

Studenter har i regel låga inkomster, vilket kreditkortsutfärdarna har reagerat på. Mer specifikt är det svårt att skaffa kreditkort som student, men samtidigt långtifrån omöjligt.

Det bästa kreditkortet för studenter 2020

Det bästa kreditkortet för studenter är Collector EasyCard. Det är ett bra kreditkort med många förmåner. Men framförallt beviljas det till många av de som söker. Något som ofta är ett problem för just studenter.

Collector EasyCard

Collector EasyCard

Collector EasyCard

Årsavgift: 290 kr
Maxkredit: 30 000 kr
Årsränta: 19,0 %
Räntefritt: 56 st
  • Många beviljas
  • Förmånligt reseskydd
  • 56 dagar räntefritt
Passar för
Bonuskort Shoppingkort Resekort Tankning Matkort Premiumkort

Vad krävs för att beviljas ett kreditkort som student?

En inkomst motsvarande 100.000 kronor eller mer bör ses som tillräckligt för att er ansökan ska godkännas. Ni måste även ha fyllt 18 år, och vara fria från Kronofogdeskulder samt betalningsanmärkningar.

Lägg gärna märke till att lägre inkomster kan vara acceptabla om in ansöker om en låg kreditgräns.

Vilka studentkort rekommenderas?

Studerandekortet från Entercard bör ses som en relativt het kandidat. För det kreditkortet är det en åldersgräns motsvarande 20 år som är aktuellt, men samma kort måste tyvärr lämnas tillbaka så fort ni slutat studera. Mer specifikt är kompromisserna lite väl många till antalet.

Vi rekommenderar istället andra typer av kort, likt Collector Easycard samt Ica Bankkort Plus. Dessa kort har en hög beviljandegrad för studenter, då inkomstkraven generellt sätt är låga.

Ica Bankkort Plus

Icas Bankkort erbjuder en lång rad förmåner för just studenter. Om ni sätter in ert CSN-bidrag på kortet får ni en välkomstgåva motsvarande 100 kronor, och utöver det är ICA Bankkort Plus helt gratis under studietiden.

Ni kan även ansöka om kontokredit, för att kunna transformera det lite enklare bankkortet till ett renodlat kreditkort. Utöver det är den effektiva räntan låg i jämförelse med likvärdiga kort, och så länge ni betalar månadsfakturan i tid tillkommer inga tilläggsavgifter.

Collector EasyCard

Easycard från Collector erbjuder en låg kreditnivå, dvs. från 10.000 kronor till 30.000 kronor. Tack vare det godkänns många ansökningar som annars skulle nekats av kreditutfärdare som tillämpar högre inkomstkrav.

Utöver det är 56 räntefria dagar inkluderade, så även en reseförsäkring samt ett bonussystem via Wrapp. Collector tar dock inte hänsyn till att ni är studenter, men då inkomstkraven är låga har vi valt att kalla kreditkortet för ett studentkort.

Swedbank kreditkort student

Alla som studerar på en högskola eller ett universitet har rätt att ansöka om Swedbanks MasterCard-märkta kreditkort. Kortet är kostnadsfritt så länge ni är studenter, räntesatsen är låg och inga aviavgifter tillkommer. En uttagsavgift motsvarande 3% av beloppet (minst 35 kr) samt ett valutapåslag (1.5%) tillämpas dock.

Utöver det ingår fyra försäkringar utan extra kostnad: reseförsäkring, prisgaranti i 90 dagar, förlängd allriskförsäkring för elektronik- och vitvaruinköp samt en allriskförsäkring.

Kreditgränser för studentkort

Ert studiestöd räknas inte som en inkomst, så om ni vill ha ett kreditkort för studenter – ansök gärna om en mer blygsam kreditgräns. Och när ni väl tagit studenten, och inkomsten blivit högre – har ni möjlighet att ansöka om en högre kreditgräns om det skulle vara behövligt.

Öka chansen för att bli beviljad ett studentkort

Somliga kreditkortsutfärdare föredrar kunder med höga inkomster, medan andra nischat sig mot personer med en mer begränsad inkomst. Om ni är studenter råder vi er att ansöka om kreditkort som tillämpar låga inkomstkrav, för att ni ska kunna maximera chansen att er ansökan godkänns.

Utöver det är ett deltidsarbete en bra idé, då även “mindre” inkomstkällor kan räcka långt när ni ansöker om ett studentkort. En bra och personlig relation med banken kan även det vara en stor fördel vid ansökningsprocessen.

Slutligen vill vi påminna er om att jämföra kreditkorten noggrant innan ni trycker på ansökningsknappen. Detta då aspekter såsom medföljande försäkringar, räntesatser, bonusprogram och mer kan skilja sig avsevärt.

Vanliga frågor och svar

Kreditkortsutfärdarna tävlar om att erbjuda de mest fördelaktiga och prispressade kreditkorten för studenter. Så bra studentkort är inte någon bristvara. Ni bör dock tänka på att ett kreditkort innebär ett stort ansvar, då den eventuella skulden alltid måste betalas tillbaka.

Så länge ni bara använder kortet för att täcka oförutsedda utgifter, exempelvis en bilreparation eller kostnaden för ett busskort, och inte utför renodlade lyxköp – bör ett studentkort ses som en bra idé.

EasyCard samt Ica Bankkort Plus bör ses som två starka kandidater i vårt tycke. Men som alltid – jämför gärna korten mot varandra för att kunna välja det alternativ som passar bäst för just er situation.

Nollställ
Jämför