Kreditkort med betalningsanmärkning

Vill ni söka om ett kreditkort trots att ni har en betalningsanmärkning? Sanningen är att det kan vara svårt, men långtifrån omöjligt – att få ett kreditkort beviljat om ni har en betalningsanmärkning i ryggen.

Vad är en betalningsanmärkning?

Om ni har glömt bort, eller inte har kunnat betala en specifik skuld hamnar den tillslut hos Kronofogden. Skulder som går till Kronofogden leder till en betalningsanmärkning, som stannar kvar i tre år, oavsett hur fort ni betalar tillbaka Kronofogdeskulden ifråga.

Många kreditkortsutfärdare ser en betalningsanmärkning som en signal om att ansökaren inte har råd att skaffa ett kreditkort, och tyvärr avslår i princip alla kreditgivare automatiserade ansökningar från personer med en betalningsanmärkning.

Kan man skaffa kreditkort med en betalningsanmärkning?

Ni kan vid somliga tillfällen skaffa ett kreditkort, även ni hamnat i ekonomiskt trubbel vid ett tidigare tillfälle. Ett fåtal kreditkortsutfärdare beviljar kreditkort trots att ni har en betalningsanmärkning, men bara efter att ett personligt möte utförts, där ni intygat att er ekonomiska situation är stabil över tid.

Villkoren, främst ränteläget och kreditbeloppet, kan dock vara något sämre i jämförelse med ”vanliga” kreditkort. De något tuffare villkoren läggs till då utfärdaren anser att de tar en extra stor risk vid de tillfällen de beviljar kreditkort till personer som tidigare haft ekonomiska problem.

Att ansöka om kreditkort trots betalningsanmärkning

Förenklat tar kreditkortsutfärdarna emot signaler, och det är upp till er att sända iväg rätt sådana. En positiv signal kan vara att visa upp ett anställningsbevis som pekar på att ni har ett fast jobb. En annan signal kan bestå av att ni lämnar över ett bevis för att er ekonomi är uppstyrd, exempelvis ett kontoutdrag, ett anställningsbevis, en avbetalningsplan eller dylikt.

De signaler som precis nämnts är synnerligen viktiga, då somliga utfärdare gör en individuell bedömning vid personliga möten. Det är dock bara hos storbankerna som dessa typer av möten är möjliga, då mindre banker och institut sköter hela processen online.

Ni bör även tänka på att inte ge upp. Om ni får avslag hos en specifik kreditkortsutfärdare, försök med en annan. Det är gratis att ansöka om ett kreditkort, och ni kan aldrig få mer än ett nej. Ni ska dock ha i åtanke att över 10 årliga UC-förfrågningar ses som negativt, då det minskar era chanser för att bli godkända.

Som vi redan gått igenom är en betalningsanmärkning mycket problematisk i dessa sammanhang. Men om betalningsanmärkningen tilldelats av misstag, och ni har få övriga skulder, kan eran ansökan beviljas.

Som en sista utväg kan ni välja att vänta ut betalningsanmärkningen och försöka igen när densamma försvunnit från UC:s register. När anmärkningen väl är borta är kreditkortsutbudet enormt. Ni kan då välja och vraka bland samtliga alternativ, för att slutligen välja det bästa kreditkortet.

Nollställ
Jämför