Med ett bra matkort kan ni sänka era matkostnader, få bonus och ta del av försäkringar såsom förlängd produktförsäkring, allriskförsäkring och mer. I den här artikeln pratar vi mer om matkreditkort, samt de två typer av matkort som finns tillgängliga i Sverige, dvs. COOP:s Matkort samt ICA:s Matkort.

De bästa matkorten 2020

Nedan finner du en sammanställning av de bästa matkorten 2020. Vi anser att Coop Mer Mastercard är det bästa matkortet. Detta till följd av dess heltäckande försäkring och generösa bonus.

Coop Mer Mastercard

Coop Mer Mastercard

Coop Mer Mastercard

Årsavgift: 295 kr (gratis år 1)
Maxkredit: 150 000 kr
Årsränta: 15,9 %
Räntefritt: 55 st
 • 5,5 % bonus hos Coop
 • 0,5 % i bonus på övrigt
 • Många gratisförsäkringar
Passar för
Bonuskort Shoppingkort Resekort Tankning Matkort Premiumkort
ICA Bankkort Plus

ICA Bankkort Plus

ICA Bankkort Plus

Årsavgift: 324 kr
Maxkredit: 100 000 kr
Årsränta: 11,2 %
Räntefritt: 60 st
 • Billig årsavgift
 • Fri från uttagsavgift
 • Upp till 3,75 % bonus
Passar för
Bonuskort Shoppingkort Resekort Tankning Matkort Premiumkort

Vad är ett matkort?

Matkort, eller matkreditkort, ges ut av stora matvarukedjor. De erbjudanden som är aktuella är främst kopplade mot matkedjan ifråga. Matkorten är inte helt olika bensinkorten – som även de har som mål att knyta kunderna mot en specifik kedja.

För vem passar matkort?

Matkorten passar alla som är märkestrogna, dvs. alla de som ofta handlar på samma matkedja. Detta då de mest tydliga fördelarna, såsom bonus och rabatter av olika slag, är kopplade mot matkedjan. Om ni inte handlar på en och samma matkedja bör ni leta efter andra alternativ, såsom bensinkort eller bonuskort.

Fördelar med matkort

Ett stort antal försäkringar erbjuds, som ni ser nedan:

ICA Bankkkort Plus kortförsäkringar

 • Reseförsäkring
 • Allriskförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Förlängd garanti

Coop Mastercard kortförsäkringar

Hos COOP ingår samtliga försäkringar som ICA erbjuder, inklusive:

 • Köpskydd
 • Självriskreducering
 • Nyckelförsäkring
 • Prisgaranti 

Kontantuttagen är gratis

Om ni väljer att ta ut pengar i kassan behöver ni inte betala någon avgift, vilket bör ses som en fördel då många andra typer av kreditkort tillämpar uttagskostnader.

Rabatterbjudanden med matkort

De rabatter som erbjuds är ofta kopplade till det ni handlar, samt de butiker ni handlar hos mest frekvent. 

Ni slipper rabattkort

Det sedvanliga “dra bonuskortet först – sen betalkortet”-tänket blir ni kvitt. Detta då matkorten lägger till bonusen per automatik i samband med att köpet genomförs.

Bonusprogram med matkort

Bonusmöjligheten är en av matkortens starkast lysande förmåner. Mer specifikt blir ni tilldelade en bonus motsvarande 0.5 till 2 procent, som gäller för samtliga köp i den matkedja som kortet är kopplat till. Bonusen hos ICA pendlar mellan 1 till 2 procent, och bonusen hos COOP motsvarar mellan 0.5 till 5 procent.

Ica:s bonusnivå bör ses som mycket fördelaktig. Dubbelbonusen, dvs. 2 poäng per spenderad krona, står sig mycket väl i jämförelse med de renodlande bonuskorten, som i många fall tillämpar betydligt högre årsavgifter.

COOP:s bonusprogram består av en så kallad bonustrappa, som erbjuder 0.5% bonus på samtliga köp, och betydligt mer om ni handlar hos COOP. Mer specifikt är det 0.5 poäng per krona som är aktuellt när ni handlat för under 1.000 kronor hos Coop. Om ni handlar mer i samma kedja får ni ytterligare en poäng per spenderat tusental. Den högsta bonusnivån erhålls när ni handlat för över 5.000 kronor årligen hos COOP.

Rabatter utanför butiken

Rabatterade musik- och idrottsevenemang är vanligt förekommande hos dessa typer av kort, såväl zoo- och operabiljetter.

Låga avgifter

De ränte-, växlings- och uttagsavgifter som tas ut är i regel lägre i jämförelse med andra kreditkortstyper. ICA tillämpar ingen uttagsavgift, och tar ut ett valutapåslag motsvarande 1.25 procent. Hos COOP motsvarar uttagsavgiften 1.5% (minst 150 kronor), medan valutapåslaget kostar 1.75%.

Är matkort alltid det bästa valet?

Ett matkreditkort kan vara ett bra val, men om ni är ute efter högsta möjliga bonus kan ett renodlat bonuskort vara ett bättre alternativ. Glöm aldrig bort att det är viktigt att jämföra kreditkorten mot varandra innan ni gör det slutgiltiga valet.

Ica:s Matkort

Här får ni en procent bonus för samtliga köp ni genomför på ICA. Om ni lånar pengar av ICA-Banken, har ett aktivt sparkonto eller ICA-försäkringar motsvarar bonusnivån istället två procent.

Så här fungerar ICA:s bonussystem:

Varje inköp på ICA eller Apoteket Hjärtat ger minst en bonuspoäng per krona. När ni nått upp till 2.000 poäng får ni ett presentkort motsvarande 25 kronor,  som kan nyttjas i alla ICA-butiker. Bonussumman nollställs varje månad, och ni måste ha samlat ihop minst 1.000 bonuspoäng, två månader i rad, för att en värdecheck ska vara aktuell.

Följande bonustrappa är aktuell från och med den första februari 2020:

0 till 1.000 bonuspoäng | Ingen bonus

1 000-1 999 bonuspoäng, två månader i rad | 20 kronor betalas ut

2.000 till 3.999 bonuspoäng | 25 kronor betalas ut

4 000 till 5.999 bonuspoäng | 50 kronor betalas ut

6.000 till 7.999 bonuspoäng | 75 kronor betalas ut

8 000 eller fler bonuspoäng | 150 kronor betalas ut

Lägg gärna märke till att överflödiga poäng nollställs. Om ni exempelvis har 2.950 bonuspoäng vid ett månadsskifte, betalas en värdecheck motsvarande 25 kronor ut, medan resterande poäng förfaller.

Fördelar med Ica:s Matkort kontra COOP:s Matkort:

 • Den effektiva räntesatsen är lägre
 • Det bonussystem som erbjuds är mer lättbegripligt
 • De rörliga avgifterna är lägre

COOP:s Matkort

Hos COOP är det alltid minst 0.5 procent bonus som tillämpas, och ibland mer då en bonustrappa finns tillgänglig. Samma kort är tyvärr även aningen tunt, då resefördelarna bantades ner rejält år 2020.

Så här fungerar COOP:s Bonussystem:

Handla för 0 – 999 kronor i månaden | Bonusnivån är 0.5 poäng per krona

Handla för 1.000 – 1.999 kronor  i månaden | Bonusnivån är 1 poäng per krona

Handla för 3.000 – 3.999 kronor  i månaden | Bonusnivån är 3 poäng per krona

Handla för 5.000 kronor eller mer  i månaden | Bonusnivån är 5 poäng per krona

Bonuspoängen kan nyttjas i poängshoppen, där förutom COOP, även Synoptik, Adlibris, Viaplay, Hallon och SJ finns representerade.

Fördelar med COOP:s matkort kontra Ica:s Matkort:

 • Upp till fem procent bonus kan bli aktuellt
 • Fler försäkringar ingår, såsom självriskreducering, köpskydd och prisgaranti

Nyttja ett bonuskort med Ica:s Matkort

Det finns ett stort antal bonuskort på marknaden. Många av dessa erbjuder gratis flygresor samt rabatterade hotellnätter, och det finns inget som hindrar er från att koppla bonuskortet till matkedjans kostnadsfria medlemskort – för att ni på så sätt ska kunna ta del av dubbla bonusar.

I första hand rekommenderar vi ICA:s Bankkort Plus, alternativt en kombination av ett bonuskort – samt ICA:s gratiskort.

Så här väljer ni rätt matkort

Ni bör ta del av de här tipsen innan ni gör det slutgiltiga valet.

Var handlar ni?

Är ni märkestrogna, dvs. om det enbart är ICA- eller COOP-inköp som är aktuella, kan det vara en smart idé att teckna er för något av storkedjornas matkort – då rabatt- och bonuserbjudandena är som mest generösa när ni handlar i deras butiker. Då både Ica:s Matkort samt COOP:s Matkort erbjuder bra bonusnivåer, samt produktrabatter kopplade till det ni handlar, kan ni spara mycket pengar årligen.

Men om ni ofta handlar på olika matkedjor, satsa på ett bonuskort istället – det är vårt ärliga råd.

Maximera bonusnivån på ICA

Två procent bonus på alla inköp som genomförs på ICA bör räknas som fördelaktigt. Men för att den så kallade “dubbelbonusen” ska aktiveras bör ni i första hand skapa ett månadssparande hos ICA-Banken som minst motsvarar 500 kronor månatligen. Om ni inte fastar för det extratillvalet är även ett lån, insättning av lönen/pensionen, eller en försäkring godkända inkörsportar till den dubblerade bonusen.

Teckna er för extrakort

Samtliga extrakort är kopplade mot huvudkortet, och tack vare det samlas alla insamlade poäng i samma pott. Hos ICA kan samtliga kortinnehavare, inklusive de som “bara” förfogar över extrakort, ta del av den bonus som samlas in. Den totala bonussumman bör dessutom bli större, då fler personer tillåts delta i bonusjakten.

Vanliga frågor och svar

Årsavgiften tas ut för att ICA och COOP ska kunna täcka sina omkostnader. Alla inhemska matkreditkort kostar cirka 300 kronor årligen. Den medelhöga årsavgiften bör dock kunna elimineras om ni handlar regelbundet, och för stora summor – hos antingen COOP eller ICA.

Coop:s Matkort bör ses som mest fördelaktigt om ni enbart handlar i deras butiker. Men om vi tar hänsyn till alla aspekter, såsom medföljande försäkringar, samt rörliga kostnader likt uttagsavgifter och valutapåslag, bör ICA:s Matkort ses som det bästa valet.

De enda nationella matvarukedjor som erbjuder kreditkort är COOP och ICA. Att teckna sig för ett matkreditkort är dock inte alltid det bästa valet, då andra typer av kreditkort kan erbjuda bättre bonus och/eller cashback.

Nollställ
Jämför