American Express Platinum

Maxkredit: 1 500 000 kr
Årskostnad: 6 600 kr
Kreditränta: 15,99 – 24,09 %
Räntefritt: 55 dagar

 • Mycket generöst bonusprogram
 • Inbjudningar till exklusiva event
 • Flygplatslounger och Fast Track

1. Kortfakta

2. Betyg

3. Information

4. Vanliga frågor

Kortfakta

American Express Platinum är inget budgetkort, då årsavgiften motsvarar 6.600 kronor. Men för den avgiften får ni många förmåner, såsom försäkringar, säkerhetstjänster, bonusprogram och mer.

Förmåner

Bonus
Ja (Membership Rewards)
Försäkringar
Ja (reseförsäkring och ID-skydd)

 • Concierge Service inkluderas
 • Golf-förmåner inkluderas
 • ID-kapningsskydd inkluderas

 • Hög årsavgift
 • Högt valutapåslag
 • Hög uttagsavgift

Krav för beviljande

Åldersgräns
18 år
Lägsta tillåtna årsinkomst
Ingen uppgift
Accepterar betalningsanmärkning
Nej

Kredit

Maxkredit
1 500 000kr
Räntefria dagar
55 dagar
Kreditränta
15.99 – 24.09%
Minsta månadsbetalning
3% (minst 200 kr)

Specifikationer

Årskostnad
6 600 kr
Aviavgift
0 kr
Valutapåslag
2 %
Uttagsavgift
4,00% (lägst 25 kr)
Korttyp
American Express

Betyg

American Express Platinum erbjuder ett mycket generöst bonusprogram. Valutapåslaget samt uttagsavgiften är aningen höga, vilket kan vara besvärande utomlands. Reseförmånerna samt de försäkringar som ingår är dock synnerligen starka.

 

 • Bonus & cashback 90% 90%
 • Resor & utomlands 75% 75%
 • Ränta & avgifter 65% 65%
 • Försäkringar 75% 75%

Information

Kreditvillkor för Amex Platinum

Många recensionssajter hävdar att American Express Platinum är ett betalkort, men det stämmer inte. Samma kort är ett renodlat kreditkort – då ni får chansen att delbetala era köp. Om ni betalar månadsfakturan inom de räntefria dagarna tillkommer inga ränteavgifter, och om ni väljer att bara betala minimibeloppet är det en räntekostnad motsvarande 15.99 till 24.09 procent som är aktuell.

Bonusvillkor för American Express Plationum

Hos Amex Platinums bonusprogram får ni alltid minst ett bonuspoäng per krona, och i bästa fall tre – om ni handlar hos några av de butiker/bolag som Amex samarbetar med. De poäng ni tjänat ihop kan växlas in hos bland annat SAS, Scandic, Hertz, Thai Airlines, IKEA, Brandos samt en lång rad andra samarbetspartners.

I grova drag motsvarar bonuspoängen en total rabatt på mellan en till två procent. Det bör räknas som starkt i jämförelse med likvärdiga bonuskort.

Försäkringar

Ett ID-skydd ingår i form av Stop Service. Samma försäkring innebär att ni får chansen att spärra viktiga värdehandlingar, likt mobiler, surfplattor, kreditkort, ID-kort och mer om de förlorats eller blivit stulna. Telefonlinjen är öppet dygnet runt, och vanligtvis svarar de inom några sekunder, som mest efter någon minut.

Reseförsäkringen

Följande tjänster ingår såvida ni betalat resan med Amex Platinum-kortet:

 • Avbokningsskydd
 • Ersättning vid stöld
 • Hyrbilsförsäkring
 • Skydd vid försening
 • Ersättning för försenat/förlorat bagage
 • Ersättning vid olycksfall
 • Juridisk hjälp
 • Vägassistans

Utöver de trygghetsfördelar som precis nämnts ingår även detta: 

Concierge Service

Denna tjänst innebär att ni kan ringa ett telefonnummer, var ni än befinner er – för att få hjälp med allt tänkbart, såsom hotellbokning, flygbokning och mer. Concierge Service-funktionen är synnerligen uppskattad av de som reser mycket, och känner att de har behov av lite distanshjälp då och då.

Lounge Service

Ni har full rätt att nyttja över 1.000 American Express-märkta flygplatslounger världen över, inklusive Arlanda-loungen – som heter American Express Lounge by Pontus. 

Billigare resor via Amex Resebolag

Ni kan ta del av upp till 20 procent rabatt hos American Express Travel, dvs. ett av världens största resebolag. Hos samma resebolag får ni tre bonuspoäng per spenderad krona.

American Express Invites

Samtliga Amex-kortinnehavare kan beställa biljetter till utvalda idrottsevenemang och konserter några dagar innan de släpps officiellt. 

Fast Track

Fast Track-ingångar, dvs. ingångar med mindre trängsel, finns tillgängliga i många arenor, inklusive Globen. Tjänsten är öronmärkt för Amex-kunder, och kan även nyttjas på flygplatser, såsom Arlanda-, Landvetter- och Malmö flygplats.

Preferred Golf

Precis som namnet antyder passar denna tjänst bäst för golfare. Gratis rumsuppgraderingar, försenad hotellutcheckning, gratis golfrundor och mycket annat erbjuds i det här förmånspaketet. Preferred Golf inkluderas per automatik så länge ni betalar resan med kreditkortet.

Vanliga frågor och svar

Ja, vi vill påstå att det både är ett resekort samt ett bonuskort. Detta då både rese- och bonusfördelarna är bra utformade.

Om det istället är matkort som är intressant – granska gärna ICA:s kreditkortslösning. Och slutligen – om den höga årsavgiften känns alltför påtaglig kan Swedbanks kreditkort vara värd en närmare granskning. Väl där erbjuds bra bonusförmåner och försäkringar mot en betydligt lägre årskostnad.

Det är många faktorer som avgör huruvida ni blir beviljade ett Amex Platinum-kort eller inte. Dessa består bland annat av hur många lån eller krediter ni har sedan tidigare, hur era kostnader/intäkter är fördelade enligt en KVALP (Kvar att leva på-analys) och hur många UC-ansökningar ni utfört det senaste året. Om ni har betalningsanmärkningar eller skulder hos kronofogden är dock ett avslag att vänta. Grovt räknat beviljar Amex sitt Platinum-kort åt ansökare som har en fast inkomst motsvarande 10.000 kronor eller mer.

Upp till fem extrakort kan kvitteras ut helt utan extra kostnad.

Nollställ
Jämför