SAS Amex Elite

Maxkredit: 1 500 000 kr
Årskostnad: 4 800 kr
Kreditränta: 15,99 – 22,41 %
Räntefritt: 55 dagar

 • Extra fördelaktigt bonusprogram
 • Alltid Silvermedlem i SAS Eurobonus
 • Reseförsäkring inkluderas

1. Kortfakta

2. Betyg

3. Information

4. Vanliga frågor

Kortfakta

SAS Amex Elite bör betraktas som ett lyxigt kort i SAS/Amex-familjen. Här inkluderas ett väl utformat bonusprogram, försäkringar, reseförmåner och övriga fördelar likt concierge service, som American Express är ensamma om att erbjuda. 

Förmåner

Bonus
Ja (SAS Eurobonus)
Försäkringar
Ja (reseförsäkring)

 • Hög maximal kreditgräns
 • Uppemot 55 betalningsfria dagar
 • 20.000 bonuspoäng när medlemsavgiften betalats

 • Hög årsavgift
 • Höga rörliga kostnader
 • Inga shoppingförsäkringar ingår

Krav för beviljande

Åldersgräns
18 år
Lägsta tillåtna årsinkomst
Ingen uppgift
Accepterar betalningsanmärkning
Nej

Kredit

Maxkredit
1 500 000kr
Räntefria dagar
55 dagar
Kreditränta
15,99 – 22,41 %
Minsta månadsbetalning
3% (minst 200 kr)

Specifikationer

Årskostnad
4 800 kr
Aviavgift
0 kr
Valutapåslag
2 %
Uttagsavgift
4,00% (lägst 25 kr)
Korttyp
American Express

Betyg

SAS Amex Elite erbjuder ett utmärkt bonussystem där poängens värde dubbleras med hjälp av 2-4-1-kupongerna. Utöver det är reseförsäkringen väl utformad, då bland annat ett avbeställningsskydd samt inbjudningar till VIP-event inkluderas. Räntesatsen är dock något hög, så även växlingsavgiften samt uttagsavgiften.

 • Bonus & cashback 90% 90%
 • Resor & utomlands 85% 85%
 • Ränta & avgifter 50% 50%
 • Försäkringar 80% 80%

Information

SAS och American Express har ett tätt samarbete. Tillsammans har de tagit fram SAS Amex Classic, SAS Amex Premium samt det mest luxuösa kortet i samlingen, SAS Amex Platinum.

Det här kortet erbjuder många fördelar, och nackdelen är bara en: Årsavgiften uppgår till hela 4.000 kronor. Den något höga årsavgiften beror i mångt och mycket på att Amex inkluderat många förmåner, och därför känner att de har rätt att ta ut en relativt hög årsavgift.

Kreditvillkor för SAS Amex Elite

Den maximala kreditgränsen uppgår till en miljon kronor. Räntesatsen är dock ganska hög, men så länge ni betalar hela det belopp som anges på månadsfakturan tillkommer inga ränteavgifter.

Tänk gärna på att olika kreditkort tillämpar olika räntesatser. Ni bör därför jämföra kreditkorten sinsemellan innan ni gör det slutgiltiga valet.

Bonusvillkor för SAS Amex Elite

SAS och Amex erbjuder 20.000 bonuspoäng så fort ni betalat årsavgiften. Tack vare det blir ni automatiskt silvermedlemmar, och har därför inte ett alltför långt hopp fram till guld- och diamantnivån, där förmånerna är än fler till antalet. De så kallade statusgrundande poängen, som gör att ni hamnar på en bättre nivå – samlar ni in genom att resa med SAS.

Använd kortet frekvent – få två 2-4-1-kuponger

Om ni handlar för 150.000 kronor eller mer på ett kalenderår får ni ta del av två 2-4-1-kuponger. Med dessa dubbleras bonuspoängen vid inväxlingsögonblicket, vilket innebär att ni kan resa mer för ett mindre antal bonuspoäng.

Med SAS Amex Elite-kortet kan ni dessutom nyttja bonusen för att resa var ni vill i världen, till skillnad från Amex Classic, vars 2-4-1-kuponger endast kan nyttjas inom Europa.

Bonuspoäng ingår vid alla köp

Varje gång ni använder kortet får ni ta del av 0.2 bonuspoäng per krona, och 0.3 bonuspoäng om ni använder kortet för att handla flygresor via SAS webbsida. Mer specifikt är kortet sammankopplat med SAS Eurobonus, där samtliga bonuspoäng förvaras.

SAS Amex Elite:s bonussystem kontra procentuella bonussystem

SAS Amex Elite:s bonusprogram står sig väl i jämförelse med de procentuella bonussystem som ett flertal bensinkort och matkort tillämpar. Om ni vill kämpa för att nå ett specifikt mål, exempelvis en USA-resa, bör Amex Elite passa bäst. Men om återbetalningar i form av rabatter och avdrag på månadsfakturan lockar mer, kan exempelvis OKQ8:s kreditkort ses som ett bättre val.

Reseförsäkring

I den reseförsäkring som ingår återfinns bland annat juridisk assistans, medicinsk assistans, avbokningsskydd, ersättning vid försenat/förlorat bagage, försäkring mot olycksfall samt mer.

Utöver det ingår även mer luxuösa tjänster, såsom inbjudningar till specifika VIP-event, där snabba bilar, båtar och andra fordon finns tillgängliga för provkörning.

Bokningsförtur till konsert- och evenemangsbiljetter, samt rabatterade biljetter till samma typ av event, är ytterligare exempel på förmåner som ingår när ni är SAS Amex Elite-innehavare.

Slutligen erbjuds även concierge service, vilken innebär att ni kan ringa ett specifikt telefonnummer dygnet runt, för att få hjälp med exempelvis hotell- eller flygbokningar. American Express-teamet kan hjälpa till med allt som kan genomföras på distans. Concierge service kan kan komma väl till pass när ni är ute och reser, och kanske inte känner till lokalområdet särskilt väl. Tjänsten inkluderas utan extra kostnad, och många anser att den ger en stor trygghet då det alltid finns en påläst person att ringa till. 

Vanliga frågor och svar

Om vi tillämpar räknesatsen 0.2 poäng per spenderad krona, har ni 40.000 SAS-poäng efter att ni handlat för 200.000 kronor. Dessa 40.000 poäng förvandlas till 80.000 poäng när ni nyttjar en 2-4-1 kupong, och tack vare det kan ni flyga gratis till Asien, USA eller andra platser dit SAS flyger.

Med den billigaste biljettypten, dvs. SAS Go – kostar en långresa aldrig mer än 60.000 poäng. Om ni vill bjuda med en kompis eller en partner får ni dock betala extra, eller samla in mer poäng.

Dessa kuponger kan växlas in via SAS webbsida, via telefon eller via SAS-appen.

Tre extrakort ingår utan kostnad.

Nollställ
Jämför