I den här artikeln presenteras alla resekreditkort, så att ni enkelt kan jämföra och identifiera det resekort som passar bäst. 

Bra resekort har i regel låga rörliga kostnader. Utöver det inkluderas ofta ett stort antal resefördelar, likt flyguppgraderingar, concierge service, lounge service, bonusprogram samt en reseförsäkring. Mer specifikt är det främst reseförmånerna samt de låga avgifterna för valutapåslag och bankomatuttag som särskiljer resekorten från övriga kreditkortstyper.

De bästa resekorten 2020

Nedan har vi sammanställt en lista med de bästa resekorten 2020.

MoreGolf Mastercard

MoreGolf Mastercard

MoreGolf Mastercard

Årsavgift: 295 kr
Maxkredit: 160 000 kr
Årsränta: 15,6 %
Räntefritt: 55 st
  • 1 % kortbonus
  • Bra Golfrabatter
  • Generös försäkring
Passar för
Bonuskort Shoppingkort Resekort Tankning Matkort Premiumkort
Bank Norwegian Kreditkort

Bank Norwegian Kreditkort

Bank Norwegian Kreditkort

Årsavgift: 0 kr
Maxkredit: 100 000 kr
Årsränta: 19,9 %
Räntefritt: 45 st
  • Gratis uttag
  • Ger 10 % bonus+
  • Helt utan årsavgift
Passar för
Bonuskort Shoppingkort Resekort Tankning Matkort Premiumkort
Re:member Flex Kreditkort

Re:member Flex Kreditkort

Re:member Flex Kreditkort

Årsavgift: 0 kr
Maxkredit: 150 000 kr
Årsränta: 9,7 - 24,7 %
Räntefritt: 56 st
  • Rabatt i 300+ onlinebutiker
  • Bra Reseskydd ingår
  • Saknar årsavgift
Passar för
Bonuskort Shoppingkort Resekort Tankning Matkort Premiumkort

Vad är ett resekort?

Ett resekort är ett kreditkort som nischats mot kunder som vill ta del av reserelaterade förmåner. I somliga fall är det kända flygbolag som utfärdar korten (tex. SAS eller Norwegian), och i andra fall är det kreditbolag, likt American Express – som skapat resekortet ifråga.

Att jämföra kreditkort mot varandra är en mycket bra idé. Detta då somliga av dem inte tillämpar inga årsavgifter, medan andra kan kosta flera tusenlappar årligen. Utöver det skiljer även bonusprogrammen, rabattprogrammen och försäkringarna sig åt på många tydliga sätt. Så igen, ni måste jämföra för att hitta rätt.

Fördelar med resekreditkort

Dessa resefördelar är tätt sammankopplade med resekorten.

Bonusprogram

Många av resekorten erbjuder bonusprogram. Med hjälp av SAS Eurobonus-programmet, som är sammankopplat med en lång rad Amex-kort, får ni  möjlighet att växla intjänade poäng mot flygbiljetter, hotellnätter och andra reserelaterade förmåner. Norwegian-kortets bonusprogram är även det nischat mot resor.

Concierge Service

Hos ett antal mer påkostade kreditkort, likt de American Express tillhandahåller, ingår concierge service. Samma typ av tjänst innebär att ni har rätt att ringa ett specifikt telefonnummer för att kunna få hjälp med alla tänkbara bestyr. Personen som svarar kan bland annat boka flygbiljetter, bussbiljetter eller bord på en närliggande restaurang.

Concierge Service-tjänsten var förmodligen mer uppskattad innan digitaliseringen tog fart på allvar. Men i vårt tycke fyller den fortfarande en funktion.

Rabatterbjudanden

Många resekreditkort erbjuder rabattprogram som bland annat inkluderar rabatterade hotellnätter, flygbiljetter samt bränslerabatt. Re:member Flex utmärker sig synnerligen väl inom den här kategorin, då de erbjuder rabatter hos Radisson Hotel Group (6%), Booking.com (4%), Hotels.com (5-10%) och Nordic Choice Hotels (7%) – för att nämna ett fåtal exempel.

Reseförsäkringen

Så länge ni betalar resan med hjälp av resekortet ingår alltid en reseförsäkring. I dessa hittar ni i regel avbeställningsskydd, olycksfallsförsäkring, medicinsk och juridisk assistans, ersättning vid förlorat/försenat bagage, ersättning vid försenat flyg samt mycket annat.

Det är dessutom viktigt att ni tar reda på vilka villkor som är aktuella för det specifika kreditkortet, då er hemförsäkring i många fall kompletterar kreditbolagets reseförsäkring.

Lounge Service

Alla Amex-märkta kreditkort ger er tillgång till flygplatslounger. Sas Eurobonus lounge på Arlanda beskrivs som omtyckt, och om ni har ett American Express Gold- eller Platina-kort ingår fyra besök årligen. Tumregeln som är aktuell innebär att mer påkostade kreditkort i regel erbjuder mer luxuösa flygplatslounger.

Valutapåslag och avgifter

I resesammanhang bör kreditkort som tillämpar höga valutapåslag samt höga uttagsavgifter ses som ofördelaktiga, i jämförelse med resekort vars rörliga avgifter är låga, eller lika med noll.

För att nämna ett exempel tillämpar Re:member Flex en uttagsavgift motsvarande 3%, och ett valutapåslag på 1.75%, vilket innebär att 4.75 procent av uttagssumman försvinner i rena avgifter. Collector Easy Living är ett av få kreditkort som varken tar ut valutapåslag eller uttagsavgift, vilket bör ses som generöst.

Valutapåslaget samt uttagsavgiften är dock bara två faktorer, som förvisso är av vikt – men de bör inte påverka ert beslut helt och hållet. 

Årsavgiften

Ett resekort tillämpar en årsavgift motsvarande 3.000 kronor, det andra är fullkomligt gratis – vilken väljer ni? Valet är ofta svårt – då många av de mer påkostade resekorten erbjuder snäppet bättre förmåner, försäkringar och rabatter.

Närmare bestämt bör ni jämföra samtliga aspekter, inte bara de rörliga avgifterna och den årliga kostnaden. Ett resekort som inte är förknippat med någon årsavgift, men istället tillämpar valutapåslags- och uttagsavgifter, kan i vissa fall vara ett sämre val i jämförelse med resekort vars årsavgifter motsvarar flera tusenlappar.

Ni bör dessutom ha aspekter såsom försäkringsprogram, bonusprogram och annat i åtanke i samband med att ni väljer det bästa kreditkortet för resan.

Räkneexempel: SAS Amex Elite tillämpar en årsavgift motsvarande 4.800 kronor. Om ni handlar för minst 150.000 kronor årligen samlar ni ihop 30.000 bonuspoäng. Utöver det ingår även två 2-4-1-kuponger varje kalenderår, som gör att bonuspoängens värde dubbleras. 

Om ni växlar in bonuspoängen mot en flygresa till USA, som är värd 30.000 kronor tur och retur, motsvarar den årliga besparingen cirka 25.200 kronor, efter att årsavgiften om 4.800 kronor räknats in. 

Följande bonusregler är aktuella för samtliga SAS-märkta Amex-kort:

SAS Amex Elite:

0.2 bonuspoäng per krona, på allt ni handlar.

0.3 bonuspoäng per krona, när ni köper flygbiljetter på sas.se. 

SAS Amex Premium:

0.15 bonuspoäng per krona, på allt ni handlar.

0.3 bonuspoäng per krona, när ni köper flygbiljetter på sas.se. 

SAS Amex Classic :

0.1 bonuspoäng per krona, på allt ni handlar.

0.3 bonuspoäng per krona, när ni köper flygbiljetter på sas.se.

De bonuspoäng som samlas ihop kan även växlas in mot hotellnätter, hyrbilar, uppgraderingar, lounge service och mer. 

Tänk på det här innan ni skaffar ett resekort 

Hur mycket kommer ni handla på resmålet?

Om ni har planer på att göra av med mycket pengar, välj ett kreditkort med en låg uttagsavgift samt ett lågt valutapåslag. Men om ni istället spenderar en mindre summa pengar på semestern bör ett kort med låga rörliga avgifter ses som mer attraktivt

Jämför bonus- och rabattprogrammen noggrant

Ni bör sträva efter att välja ett resekort som både erbjuder en hög bonus samt ett väl utformat rabattprogram.

Granska reseförsäkringsvillkoren

Avbeställningsskyddet, olycksfallsskyddet, ersättningen vid försenat bagage samt andra förmåner är förstås tacksamma, men bör även de jämföras. Ni bör bland annat se till att ersättningsnivån för exempelvis avbeställningsskyddet täcker hela resan, och inte bara delar av den.

Exakt samma sak gäller för bagageförsäkringen. Om samma försäkring har en utbetalningsnivå som motsvarar 5.000 kronor, och bagagets innehåll är värt 20.000 kronor – är samma delförsäkring inte särskilt fördelaktig.

Vanliga frågor och svar

– Vilken årskostnad är aktuell för ett resekort?

Norwegians kreditkort är helt befriat från årsavgifter, så även Collector EasyLiving-kortet. Ett flertal American Express-resekort tillämpar årsavgifter som maximalt motsvarar 4.800 kronor, men där ingår det dock lite mer luxuösa reseförmåner.

SAS Amex Classic – årskostnad 0 kronor.

SAS Amex Premium – årskostnad 1.000 kronor.

SAS Amex Elite  – årskostnad år ett 4.400, år två och framåt 4.800 kronor.

 

– Ingår en reseförsäkring hos alla kreditkort?

Ja, nästan alla. Det är mycket ovanligt att ett specifikt kreditkort inte erbjuder någon reseförsäkring. Resekreditkorten erbjuder dock bättre reseförsäkringar och reseförmåner, vilket namnet vittnar om.

 

– Vad bör man tänka på vid automatuttag utomlands?

När ni använder ert resekort för att ta ut pengar utomlands bör ni tänka på att låta transaktionen ske i den lokala valutan, exempelvis baht, om ni befinner er i Thailand. Om ni istället väljer att ha den svenska kronan som måttstock kan valutapåslaget påverkas i en negativ riktning.

 

– Bör man ha med sig flera kreditkort semestern?

Ja, om ett specifikt resekreditkort skulle krångla eller förloras kan det vara skönt att ha ett reservkort. American Express utlovar att ett ersättningskort är framme inom 24 timmar, men det är få av konkurrenterna matchar den servicenivån.

 

Nollställ
Jämför