Skaffa kreditkort

Många vet säkerligen vad ett kreditkort är, och somliga har kanske till och med funderat på att skaffa ett kreditkort?

I den här artikeln reder vi därför ut hur anskaffningsprocessen ser ut, vilka fördelar som kreditkort erbjuder samt vilket kort som passar bäst i din situation.

Bra kreditkort att skaffa

 

MoreGolf Mastercard

MoreGolf Mastercard

MoreGolf Mastercard

Årsavgift: 295 kr
Maxkredit: 160 000 kr
Årsränta: 15,6 %
Räntefritt: 55 st
 • 1 % kortbonus
 • Bra Golfrabatter
 • Generös försäkring
Passar för
Bonuskort Shoppingkort Resekort Tankning Matkort Premiumkort
OKQ8 Visa

OKQ8 Visa

OKQ8 Visa

Årsavgift: 0 kr
Maxkredit: 100 000 kr
Årsränta: 14,9 %
Räntefritt: 45 st
 • 2 % i bonus hos OKQ8
 • 20 öre bränslerabatt
 • 0,75 % i sparränta
Passar för
Bonuskort Shoppingkort Resekort Tankning Matkort Premiumkort
Re:member Flex Kreditkort

Re:member Flex Kreditkort

Re:member Flex Kreditkort

Årsavgift: 0 kr
Maxkredit: 150 000 kr
Årsränta: 9,7 - 24,7 %
Räntefritt: 56 st
 • Rabatt i 300+ onlinebutiker
 • Bra Reseskydd ingår
 • Saknar årsavgift
Passar för
Bonuskort Shoppingkort Resekort Tankning Matkort Premiumkort
Komplett Mastercard

Komplett Mastercard

Komplett Mastercard

Årsavgift: 0 kr
Maxkredit: 50 000 kr
Årsränta: 21,4 %
Räntefritt: 50 st
 • Bra bonus på alla köp
 • Gratis årsavgift
 • Flera kortförsäkringar
Passar för
Bonuskort Shoppingkort Resekort Tankning Matkort Premiumkort
Supreme Card Gold

Supreme Card Gold

Supreme Card Gold

Årsavgift: 245 kr
Maxkredit: 150 000 kr
Årsränta: 0 - 17,3 %
Räntefritt: 60 st
 • Bonus på inköp
 • Räntefria delbet.
 • 60 räntefria dagar
Passar för
Bonuskort Shoppingkort Resekort Tankning Matkort Premiumkort

Vad är ett kreditkort?

Ett kreditkort är i grund och botten plastkort, som stora banker, kreditinstitut och ibland även affärskedjor förfogar över. För att nämna tre exempel bör Master Card, Visa samt American Express ses som tre jättar, som står för en betydande del av de utfärdade kreditkorten.

Själva ordet, dvs. kreditkort – är väldigt träffande. Det är ett kort som låter er handla på kredit. Alla kreditkort är dock inte stöpta ur samma form. Somliga av dem tillämpar höga räntesatser, andra låga sådana. Vissa av dem erbjuder bonus för samtliga inköp, medan andra erbjuder bonus via utvalda e-butiker, och i somliga fall finns inget bonussystem på plats. Försäkringarna är dock nästan alltid förmånliga och många till antalet, även om somliga kort utmärker sig mer än andra.

Hur fungerar ett kreditkort?

Kreditkorten är kopplade mot kreditkonton, som har en specifik kreditgräns. Det totala kreditbeloppet bör täcka två månaders inköp; dvs. de inköp som utförs under den aktuella månaden, samt de inköp som skjutits upp. En högre kreditgräns kan därför vara en bra idé, åtminstone i början. Om ni så önskar kan ni sänka kreditgränsen i efterhand, genom att ni kontaktar utfärdaren.

Alla köp som utförs samlas på en månadsfaktura, som kan betalas helt eller delvis. Om ni betalar direkt, och kreditkortet erbjuder betalningsfria dagar, tillkommer inga ränteavgifter. Men om ni väljer att skjuta upp hela, eller delar av skulden, betalar ni ränta på det aktuella skuldbeloppet från det nuvarande förfallodatumet, till nästa månads förfallodatum.

Kreditkorten fungerar dessutom överallt: i affärer, när ni handlar online, på flyget, på tåget och utomlands.

Vad krävs för att man ska kunna skaffa kreditkort?

Olika kreditutfärdare tillämpar olika regler, men om vi ska hårdra det hela krävs en fast inkomst motsvarande minst 10.000 kronor, inga aktiva skulder till kronofogden eller några betalningsanmärkningar.

Men även om er ekonomiska situation inte är den bästa kan ni få ett kreditkort utfärdat. Om så skulle vara fallet, boka gärna in ett personligt möte, där ni förklarar situationen och samtidigt visar upp bevis (tex. ett löneutdrag, ett kontoutdrag eller en avbetalningsplan) på att den ekonomiska situationen numera är hållbar över tid.

När kreditkortsansökan väl är genomförd får ni snabbt reda på huruvida er ansökan godkänts eller inte, och om det skulle bli ett avslag, prova gärna med en annan utfärdare. Det är alltid gratis att ansöka om ett kreditkort, och det värsta som kan hända är att utfärdaren avslår er ansökan, vilket knappast bör ses som förödande, då konkurrensen, och därmed kvaliteten/prisvärdheten i regel är god – oavsett vilket kreditkort ni fastnar för. Ni bör dock inte ansöka om mer än 10 kreditkort årligen, då många UC-undersökningar kan innebära att färre kreditgivare accepterar er ansökan.

Om ni är studenter bör ni teckna er för kreditkort som tillämpar låga inkomstkrav, eller studentkort – som de kallas på fackspråk.

Anskaffningsprocessen

Vilka behov ska kortet uppfylla?

Kreditkorten skiljer sig på många viktiga sätt, och det är därför viktigt att ni har vetskap om varför ni vill skaffa ett kreditkort; dvs. vilka behov kreditkortet ska uppfylla.

Om ni reser mycket, eller till och med bor utomlands, bör starka reseförsäkringar vara av stor vikt, och om ni planerar att spendera mycket pengar med kreditkortet bör väl utformade bonus- och cashbackprogram vara eftersträvansvärda.

Jämför kreditkorten mot varandra

Många kreditkort tillämpar olika räntesatser, kreditgränser, fasta och rörliga avgifter, medföljande försäkringar samt räntefria dagar. Bonus- och cashbackprogrammen skiljer sig även på många olika sätt. De kreditkort som återfinns på den här webbsidan täcker alla tänkbara nischer, så läs på ordentligt innan ni väljer det bästa kreditkortet.

Invänta svar från banken eller finansinstitutet

Så fort ni ansökt om ett kreditkort tas en kreditupplysning via UC, eller Upplysningscentralen. UC delger därefter information om hur er ekonomiska situation ser ut till kreditinstitutet, som i sin tur godkänner eller avslår er ansökan.

Kreditkortsförmedlaren lämnar ofta besked inom någon dag, men oftast går det betydligt fortare än så. Om ni ansöker om ett kreditkort på helgen, eller på en röd dag, återkopplar förmedlaren er ofta nästkommande arbetsdag. 

Kvittera ut, och börja använda kortet

Om er ansökan accepterats anländer kortet som ett rekommenderat brev, som ni hämtar ut på närmsta utlämningsställe. Därefter får ni ibland välja en egen PIN-kod, och i många fall kan kreditkortet kopplas samman med en mobil-app, som förenklar den ekonomiska överblicken.

Kreditkort vs. bankkort – vad är skillnaden?

Bankkort kräver ett plussaldo, då de är kopplade mot ett bankkonto. När ni köper en produkt med ett bankkort kontrollerar betalterminalen huruvida köpet har täckning eller inte. Om så är fallet genomförs köpet, men om bankkontots saldo är lägre än inköpskostnaden är det ett aggressivt pipande ”medges ej”-meddelande som väntar.

Kreditköp dras inte mot ett bankkonto, utan ett kreditkonto – som ni själva fått bestämma storleken på. Ett vanligt kreditbelopp kan motsvara omkring 100.000 kronor – men variationen är dock stor.

Varje månad tar ni emot en kreditfaktura, där samtliga inköp har summerats på ett logiskt sätt. Om ni betalar hela summan på en gång blir köpen räntefria, men om ni väljer att dela upp betalningen tillkommer en utlåningsavgift som vanligen motsvarar omkring 10 till 20 procent.

Sist men inte minst kan Re:member Flex nämnas som ett starkt kreditkortsalternativ. Då ingen årsavgift tillkommer bör Re:member Flex ses som ett betydligt bättre alternativ i jämförelse med bankkorten, då försäkringar, bonusar och mer ingår utan extra kostnad.

Nollställ
Jämför