Bästa kortet utomlands

Att ta med kreditkortet utomlands är ofta en bra idé, men ni bör samtidigt passa er för fallgropar såsom saltade uttagsavgifter samt valutapåslag, som snabbt kan äta upp reskassan.

Läs mer om vad som är extra viktigt att tänka på när du väljer kort för resan!

Vilket är det bästa kreditkortet utomlands?

I vår mening är Bank Norwegian Mastercard det bästa kortet utomlands. Kortet är fullspäckat med försäkringar, ger upp till 10 % bonus och saknar helt årsavgift.

 

Bank Norwegian Kreditkort

Bank Norwegian Kreditkort

Bank Norwegian Kreditkort

Årsavgift: 0 kr
Maxkredit: 100 000 kr
Årsränta: 19,9 %
Räntefritt: 45 st
  • Gratis uttag
  • Ger 10 % bonus+
  • Helt utan årsavgift
Passar för
Bonuskort Shoppingkort Resekort Tankning Matkort Premiumkort

För att nämna ett annat exempel tillämpar Collector Easycard en uttagsavgift motsvarande fyra procent, och då valutapåslaget för samma kort motsvarar två procent försvinner hela sex procent i rena avgifter.

Om ni ofta semestrar, eller kanske arbetar utomlands – bör ni välja ett kreditkort som varken har någon uttagsavgift eller något valutapåslag. 

Valutapåslag – vad är det?

Många kreditkortsföretag tar ut en fast avgift för de köp som sker utomlands. Denna avgift kallas för ett valutapåslag, och motsvarar ofta omkring två procent, men ibland mer än så.

Ett valutapåslag på två procent medför en avgift på 100 kronor, om ni tar ut 5.000 kronor. Valutapåslaget motsvarar ofta en mindre kostnad, men om ni ofta vistas utomlands kan samma avgift bli påträngande.

Just därför bör ett kreditkort utan valutapåslag ses som en bra idé, för att ni på så sätt ska kunna hålla kostnaderna nere när ni reser.

Räkneexempel för kreditkort med valutapåslag.

Följande avgiftsnivåer är aktuella för kreditkort som tillämpar ett valutapåslag motsvarande 2 procent:

  • Utrikeshandel för 100.000 kronor årligen innebär ett valutapåslag på 2.000 kronor
  • Utrikeshandel för 50.000 kronor årligen innebär ett valutapåslag på 1.000 kronor
  • Utrikeshandel för 20.000 kronor årligen innebär ett valutapåslag på 400 kronor
  • Utrikeshandel för 10.000 kronor årligen innebär ett valutapåslag på 200 kronor

Som ni själva märker kan ni spara en större summa om ni väljer att använda ett kort utan valutapåslag.

Välj rätt kreditkort för utlandsresan

När ni väl bestämt er för att skaffa ett kreditkort kommer ni snabbt bli varse om att samtliga av dem kommer med sina egna, unika för- och nackdelar. Valutapåslaget är bara en av många jämförbara faktorer. Medföljande försäkringar, bonusprogram, rabattprogram, betalningsfria månader och mer är även det av vikt. Många väljer att jämföra kreditkort mot varandra, och det är en bra idé. Om ni gör så får ni reda på huruvida ett specifikt kreditkort passar era behov eller inte.

Hur väljer man det bästa resekortet?

Bara för att ni gillar att resa behöver ni inte prompt skaffa ett resekort. För att exemplifiera det hela presenterar jag tre typer av kreditkortskunder, samt den kreditkortslösning som bör passa dem bäst.

Kundprofil ett: Använder kortet på semestern – och bara semestern

Kunder som enbart nyttjar sitt kreditkort vid utlandssemestrar får ta del av många fördelar, såsom en reseförsäkring, ett bedrägeriskydd och mer. Dessa typer av kreditkortsspekulanter bör välja ett kort med låga valutapåslag och uttagsavgifter.

Kundprofil två: Semestrar utomlands frekvent eller bor utomlands

Om ni bor utomlands under större delen av året, eller åker på långa utlandssemestrar – bör ni välja ett kreditkort som är helt avgiftsfritt utanför Sverige. Även om valutapåslaget och/eller uttagsavgiften bara motsvarar någon procent kan de rörliga avgifterna snabbt visa sig bli alltför höga.

Kundprofil tre: Använder kortet överallt, inkl. på semesterresan

Om ni semestrar utomlands någon eller några veckor om året bör ni välja att ta med ert befintliga kreditkort. Om ni exempelvis handlar produkter för 15.000 kronor med det ordinarie kortet, som tillämpar ett valutapåslag på två procent, motsvarar den totala avgiften 300 kronor. Det är förstås ingen struntsumma, men om det ordinarie kreditkortet erbjuder försäkringar, bonus och andra förmåner bör den siffran räknas som försumbar.

Fråga er det här innan ni väljer ett resekort

Hur mycket kostar det att ta ut pengar?

Uttagsavgiften är a och o inom dessa sammanhang. Samma avgift kan oftast glömmas bort då vi svenskar kan betala med kort precis överallt. Sanningen är att många butiker i områden såsom Asien samt Sydamerika fortfarande bara tar emot kontanter, och då kan uttagsavgiften snabbt bli ett irritationsobjekt. Att betala exempelvis fyra procent, eller minst 40 kronor per uttag, kan visa sig bli förödande för privatekonomin i det långa loppet.

Exempel: Frida och Henrik ska ta ut pengar med sina kreditkort. Båda har samma typ av kreditkort, som tillämpar en uttagsavgift motsvarande 2%, och ett lägstabelopp motsvarande 40 kronor.

Frida tar ut 2.500 kronor. Uttagsavgiften motsvarar då (2500*0.02=50) 50 kr, vilket innebär att 2.550 kronor dras från hennes kreditkonto.

Henrik tar ut 1.000 kronor. Uttagsavgiften ska egentligen motsvara (1000*0.02=10) 10 kronor, men då den lägstaavgift som tillämpas motsvarar 40 kronor, dras 1.040 kronor från kontot.

Ni bör med andra ord ta ut större belopp, i detta fallet över 2.000 kronor, för att hålla uttagsavgiften så låg som möjligt.

Hur mycket handlar ni för under utlandsvistelsen?

Många väljer att teckna ett gratis resekort i samband med att de åker på semester. Det är en sund idé, men ni bör samtidigt ha vetskap om vad som ingår, samt vilka typer av avgifter som är aktuella.

Närmare bestämt kan den totala besparingen med ett resekort ibland bara motsvara några hundra kronor, när kostnader likt valutapåslag samt uttagsavgifter räknats in. Så om ni redan har ett kreditkort som ni är nöjda med är det inte alltid en bra idé att skaffa ett resekort. Dels då flera kreditfakturor kan innebära en sämre ekonomisk överblick, samt då bonus inte kan samlas in på det ordinarie kortet – när ni istället betalar med resekortet.

Vanliga frågor och svar

I många fall motsvarar uttagsavgiften 2 till 4% av det totala uttagsbeloppet. Vid mindre uttag kan en lägstaavgift vara aktuell, som ofta motsvarar 30 till 60 kronor.

Exempel: Om ni tar ut 15.000 kronor i en bankomat, och uttagsavgiften motsvarar tre procent, belastas kreditkontot med 15.450 kronor.

Ett vanligt valutapåslag motsvarar en till tre procent.

Exempel: Om ni köper en produkt för 15.000 kronor, med ett kort som tillämpar två procent valutapåslag, belastas kreditkontot med 15.300 kronor.

Uttagsavgiften uppkommer när ni tar ut pengar via en bankomat. Oftast tillämpas en minimidebitering som motsvarar omkring 30 till 60 kronor, samt en fast procentsats. Valutapåslaget samt uttagsavgiften kan dessutom tillämpas samtidigt, och i samband med det kan den totala uttagsavgiften bli stor.

Valutapåslag uppkommer när ni handlar en produkt med hjälp av utländsk valuta, eller när ni tar ut pengar i en utländsk valuta via en bankomat.

Dessa typer av kort bör passa alla som använder sitt kreditkort för att betala stora summor utomlands.

Nollställ
Jämför