Här presenteras bensinkort som alla har någonting unikt att tillföra. Samtliga av dem erbjuder bonusprogram, reseförsäkringar, bränslerabatter, och är dessutom helt befriade från årsavgifter. Om ni letar efter ett passande bensinkort är det fördelaktigt att jämföra kreditkort hos oss, då vi samlat de bästa kreditkorts-alternativen på denna hemsidan.

Det bästa bensinkortet 2020

 

OKQ8 Visa

OKQ8 Visa

OKQ8 Visa

Årsavgift: 0 kr
Maxkredit: 100 000 kr
Årsränta: 14,9 %
Räntefritt: 45 st
  • 2 % i bonus hos OKQ8
  • 20 öre bränslerabatt
  • 0,75 % i sparränta
Passar för
Bonuskort Shoppingkort Resekort Tankning Matkort Premiumkort

Vad är ett bensinkort?

Ett bensinkort är ett kreditkort som utfärdas av en specifik bränslekedja, såsom Shell, Circle K eller Preem. Bensinkorten bör passa bäst för personer som reser mycket med bil, och därmed har höga bränslekostnader, samt är trogna en specifik bensinkedja.

Fördelarna är relativt likvärdiga, men kan skilja sig något bensinkorten emellan. En slopad årsavgift, bonusprogram och rabatt på drivmedel är däremot vanligt förekommande hos alla drivmedelskort.

Fördelar med bensinkort

Många bensinkort erbjuder sparränta

Ett flertal bensinkorts-kedjor har valt att erbjuda inlåningsränta, som i många fall motsvarar uppemot två procent. Vid flertalet fall kan ni sätta in pengar med hjälp av ett OCR-nummer, och när ni handlar dras köpen från plussaldot. Bensinkortens inlåningsfunktion erbjuder samma säkerhet i jämförelse med storbankerna, såsom den statliga insättningsgarantin, och utöver det ett fördelaktigt ränteläge.

Många väljer att teckna sig för ett bensinkort för att låna pengar, dvs. delbetala sina köp, men det bör samtidigt inte ses som en nackdel att man kan sätta in kontanter riskfritt, mot en helt acceptabel ersättning.

Exempel: OKQ8:s kreditkort erbjuder en inlåningsränta motsvarande 0.75%. Om ni har ett (genomsnittligt) positivt kontosaldo på 50.000 kronor motsvarar det en årlig ränteintäkt på 350 kronor. Den maximala insättningssumman uppgår till 150.000 hos OKQ8.

Reseförsäkringar och bensinkort

Så länge ni betalar resan med bensinkortet är en reseförsäkring inkluderad. Reseförsäkringarna är olika utformade beroende på vilket bensinkort ni väljer, men avbeställningsskydd samt ersättning vid försenat/förlorat bagage är nästan alltid inkluderade.

Erbjudanden med bensinkort

Rabatter samt specialerbjudanden är vanligt förekommande. I många fall får ni även rabatt på bensinkedjans bilförsäkring, och utöver det är även biltvätts- och fika/mat-rabatter vanliga.

Bränslerabatterna är dock den största lockelsen med bensinkort. Hos Preems kreditkortlösning motsvarar bensinrabatten 25 öre/liter på bemannade stationer, medan OKQ8 tillämpar en rabattsats på 20 öre/liter hos exakt samma stationstyp.

Bonus med bensinkort

Alla bensinkort erbjuder renodlade bonusprogram, där ni får poäng på samtliga inköp, inklusive de som tar plats utanför bensinkedjans butiker. Inköp hos konkurrerande bensinbolag är dock undantagna från bonusprogrammen – logiskt nog.

Ni kan växla in bonusen mot kontanter, som hamnar på kreditkontot, eller mot presentkort – som anländer via posten. Presentkorten brukar ge den mest fördelaktiga utbetalningen, procentuellt sätt – så den utbetalningstypen föredras hos kunder som ofta handlar i bensinkedjans butiker.

Sist men inte minst motsvarar bonusen ofta 0.5 till 2 procent, beroende på var ni handlar, hur mycket ni handlar samt hur ni väljer att växla in bonusen.

Exempel: Shell erbjuder 1% bonus på samtliga köp, OKQ8 upp till 2%, och hos Preem är det 0.5 procent som är aktuellt.

För vem passar bensinkort?

Svara gärna på dessa frågor för att ta reda på huruvida ett bensinkort kan vara ett bra kreditkortsalternativ.

Var tankar ni?

Om ni alltid tankar på exakt samma bensinkedja bör ett bensinkort vara lönsamt. Men om ni inte är märkestrogna, och tankar på många olika bensinkedjor – kan ett renodlat bonuskort vara ett bättre alternativ. Detta då de bonusprogram som bonuskorten medger täcker inköp hos samtliga bensinkedjor.

Tankar ni i butik, eller obemannat?

Bensinbolagens marginaler är oftast mindre vid de obemannade stationerna, och som en konsekvens av det förblir bränslerabatten låg, i värsta fall obefintlig. Kontrollera gärna de rabattvillkor som gäller för obemannade stationer, och om villkoren är synnerligen dåliga – välj ett annat bensinkort, eller ett bonuskort istället.

Skaffa gärna ett extrakort

Somliga bensinkedjor erbjuder extra höga bonusar om ni tankar synnerligen många liter bränsle årligen. Om ni vill komma upp till den maximala bonusnivån – skaffa gärna ett extrakort, så att alla familjemedlemmar kan hjälpa er nå det uppsatta bonusmålet.

Exempel: Om ni tankar över 1.000 liter bränsle årligen höjer Circle K bonusen till en procent, istället för 0.5%.

Vanliga frågor och svar

Ja, men om ni tankar hos konkurrerande bränslekedjor får ni i regel ingen bonus.

Vi menar att OKQ8:s bensinkort är synnerligen bra utformat, då bränslerabatterna är höga, bonussystemet är bra utformat samt då försäkringarna är många till antalet. Ni bör dock jämföra samtliga bensinkort samt deras attribut innan ni gör det slutgiltiga valet.

Bensinkorten är kreditkort som är kopplade mot ett kreditkonto. Ni får med andra ord chansen att dela upp era betalningar med ett bensinkort, men så är inte fallet med tankkorten, där månadsfakturan alltid måste betalas till fullo.

Om ni tankar bensin i en dieselbil, eller vice versa – kan det stå er dyrt. Vid de tillfällena måste bränsletanken saneras, och ibland måste även bränslefiltret bytas ut. Den ovannämnda försäkringen täcker alla kostnader som uppstått, och ingår nästan alltid – oavsett vilket bensinkort ni tecknar er för.

Exempel: Tanka fel-försäkring ingår bland annat hos Shell samt hos OKQ8, om ni tecknar er för tillägget OKQ8 Backup.

Nollställ
Jämför