Kreditkort utan avgift

Kreditkort utan avgift, eller gratis kreditkort – passar perfekt för alla som vill kunna ta del av kreditkortens fördelar utan att behöva betala några fasta avgifter. Många av de renodlade gratiskorten erbjuder rabatter, försäkringar, bonus på inköp och mer.

De bästa kreditkorten utan avgift 2020

Komplett Mastercard

Komplett Mastercard

Komplett Mastercard

Årsavgift: 0 kr
Maxkredit: 50 000 kr
Årsränta: 21,4 %
Räntefritt: 50 st
  • Bra bonus på alla köp
  • Gratis årsavgift
  • Flera kortförsäkringar
Passar för
Bonuskort Shoppingkort Resekort Tankning Matkort Premiumkort
Bank Norwegian Kreditkort

Bank Norwegian Kreditkort

Bank Norwegian Kreditkort

Årsavgift: 0 kr
Maxkredit: 100 000 kr
Årsränta: 19,9 %
Räntefritt: 45 st
  • Gratis uttag
  • Ger 10 % bonus+
  • Helt utan årsavgift
Passar för
Bonuskort Shoppingkort Resekort Tankning Matkort Premiumkort
Re:member Flex Kreditkort

Re:member Flex Kreditkort

Re:member Flex Kreditkort

Årsavgift: 0 kr
Maxkredit: 120 000 kr
Årsränta: 9,7 - 24,7 %
Räntefritt: 56 st
  • Rabatt i 300+ onlinebutiker
  • Bra Reseskydd ingår
  • Saknar årsavgift
Passar för
Bonuskort Shoppingkort Resekort Tankning Matkort Premiumkort
Collector Easyliving

Collector Easyliving

Collector Easyliving

Årsavgift: 195 kr (gratis år 1)
Maxkredit: 100 000 kr
Årsränta: 17,3 %
Räntefritt: 56 st
  • 0 % i valutapåslag
  • Rese- & hyrbilsskydd
  • Gratis köpförsäkringar
Passar för
Bonuskort Shoppingkort Resekort Tankning Matkort Premiumkort
Supreme Card Classic

Supreme Card Classic

Supreme Card Classic

Årsavgift: 0 kr
Maxkredit: 30 000 kr
Årsränta: 0 - 17,3 %
Räntefritt: 60 st
  • Enkelt att beviljas
  • Gratis årsavgift
  • 60 dagars räntefritt
Passar för
Bonuskort Shoppingkort Resekort Tankning Matkort Premiumkort

Hur vet man att kreditkortet är gratis?

Gratiskorten är inte förknippade med några fasta kostnader, dvs. årsavgifter, och kan därför kallas för just gratis. Somliga avgifter, såsom ränta, uttagsavgifter samt valutapåslag kan dock tillkomma, men de är rörliga avgifter som skiftar beroende på hur ni använder kreditkortet. 

Fördelar med gratiskorten

Då dessa kort inte tillämpar någon årsavgift kan de vid somliga tillfällen införskaffas som ett extrakort, som enbart nyttjas när en specifik förmån, såsom en reseförsäkring eller shoppingförsäkring, ska aktiveras. Gratiskorten kan komplettera vardagskreditkortet på ett bra sätt, eller fungera som ett traditionellt kreditkort som ni utför frekventa inköp med. Och om ni väljer att betala hela månadsfakturan i ett svep slipper ni dessutom räntekostnaden.

Ni får en bättre ekonomisk överblick: Varje månad anländer en månadsfaktura, där samtliga inköp visas upp. Om ni betalar hela kreditbeloppet direkt är alla köp avgiftsfria, men om ni väljer att delbetala, dvs. att skjuta upp delar av skulden – tillkommer en ränteavgift.

Er ekonomiska flexibilitet ökar: Era utgifter kommer med stor sannolikhet att variera under årets 12 månader. Tack vare kreditkortet kan ni skjuta till några extra kronor om exempelvis bilen går sönder eller om busskortet skulle visa sig vara för dyrt, för att efter det betala tillbaka hela lånebeloppet enligt en uppsatt kreditplan, dvs. månadsfakturan.

Rabatter och bonus tillkommer: Många kreditkort erbjuder rabatt och/eller bonus på samtliga, eller i vissa fall utvalda inköp. För att nämna två exempel kan ni växla in intjänade poäng mot flygresor med American Express Green, medan Re:member Flex bonussystem främst är riktat mot svensk e-handel.

En reseförsäkring ingår: Om ni väljer att betala utlandsresan med ett kreditkort aktiveras i många fall en reseförsäkring per automatik. Ni bör därför ha som vana att alltid beställa era resor med hjälp av kreditkortet.

För att nämna några exempel är avbeställningsskydd, ersättning vid personförsening, ersättning vid förlorat bagage samt en olycksfallsförsäkring vanligt förekommande i de reseförsäkringar som kreditkortsföretagen erbjuder.

Säkrare shopping: Prisgarantier, utökade produktförsäkringar, förlängt allriskskydd samt mycket annat ingår ofta hos de renodlade shoppingkorten, som i många fall är kostnadsfria.

Kan alla skaffa ett gratis kreditkort?

Ja, alla har rätt att ansöka om ett kreditkort, och många beviljas.

För att er ansökan ska godkännas krävs i regel en årsinkomst motsvarande 100.000 kronor eller mer. Utöver det bör ni inte ha några skulder till Kronofogden eller betalningsanmärkningar.  Personer som har hamnat i ekonomiskt obestånd kan bli godkända för ett kreditkort, men endast efter att ett personligt möte tagit plats, där den sökande lämnar bevis på att den ekonomiska situationen är hållbar över tid. Sådana bevis kan bestå av löneutdrag, bankutdrag eller en avbetalningsplan.

UC, eller Upplysningscentralen, nekar alla ansökande som har en betalningsanmärkning eller skulder till Kronofogden.

Men även om den ekonomiska situationen inte är perfekt kan det fortfarande vara lönt att ansöka om ett kreditkort. Detta då ett fåtal kreditutfärdare accepterar ansökningar från personer som har en betalningsanmärkning.

Hur tjänar utfärdarna pengar på gratis kreditkort?

Vi på kreditkortsjämförelse.se har som mål att vara transparenta, och vill därför förtydliga att kreditkorts-utfärdarna inte är några välgörenhetsbolag. De vill tjäna pengar – precis som alla andra företag. Mer specifikt får ni ta del av bonusar, rabatter, försäkringar och andra förmåner – medan utfärdarna tar del av ränteavgifter, uttagsavgifter, valutapåslags-avgifter och andra typer av kostnader.

Mer specifikt uppstår en “win win”-situation, där ni får ta del av fördelar, medan utfärdaren får betalt för sitt risktagande via de rörliga avgifterna.

Kreditkortskunder kan dock använda ett gratiskort utan att behöva betala några rörliga avgifter. Så länge de räntefria dagarna nyttjas förblir köpen avgiftsfria, och om inga bankomatuttag nyttjas i utlandet blir inte heller någon växlingsavgift eller något valutapåslag aktuellt.

Gratis kreditkort kontra bonuskort

Det finns många faktorer som avgör huruvida ett specifikt kreditkort är rätt för er eller inte. Årsavgiften är en av dessa faktorer, men så är även ränteläget, bonusnivån, medföljande försäkringar samt eventuella betalningsfria månader. I somliga fall kan ett kreditkort med årsavgift passa bättre än ett avgiftsfritt sådant. Ni bör därför jämföra alla kreditkort innan ni gör det slutgiltiga valet.

Nedan talar vi mer om gratiskorten samt bonuskorten, deras för- respektive nackdelar, samt vad som skiljer dem åt.

Kreditkort med årsavgift och hög bonus

Om ni tecknar er för ett kreditkort som erbjuder två procent bonus, och ni handlar för 20.000 kronor månatligen, motsvarar det årliga bonusbeloppet 4.800 kronor. Samma belopp eliminerar i många fall årsavgiften, och mer därtill.

Utöver det tillkommer ofta kostnadsfria försäkringar och annat matnyttigt. Mer specifikt bör dessa typer av kort ses som extra fördelaktiga för kortinnehavare som handlar mycket och ofta.

Fördelar:

– Bonussatsen är i regel högre i jämförelse med de kort som inte tillämpar någon årsavgift.

– Det är vanligt att mer luxuösa förmåner ingår, likt lounge service, rabatterade/gratis flygresor och mer.

Nackdelar:

– Årsavgiften kan framstå som hög för personer som endast gör ett fåtal kreditkortsköp årligen.

Gratiskorten – eller buffertkorten

De renodlade gratisalternativen fungerar utmärkt som så kallade buffertkort, dvs. kreditkort som jämnar ut den ekonomiska belastningen över tid. Vid de här tillfällena är årsavgiften, som är den enda fasta avgiften – av stor vikt.

Kreditkortsspekulanter som tecknar sig för ett gratiskort, och endast använder det i nödfall – bör se till att ingen årsavgift tillämpas. Utöver det bör även uttagsavgiften vara låg.

De kreditkortsägare som använder sina kort för att skapa en extra buffert får inte heller ta del av något större bonusbelopp. Så om ni använder kreditkortet mindre frekvent kan ett gratiskort vara en bra idé, medan storhandlare istället bör satsa på ett kreditkort med hög bonus.

De så kallade bensinkorten bör ses som gratiskort, då ingen årsavgift tillämpas.  Dessa typer av kort erbjuder minst 0.5 procent bonus på samtliga köp, och utöver det är även bränslerabatter samt försäkringar inkluderade. I många fall dras bonusbeloppet per automatik på månadsfakturan, men ni kan även välja att ta ut bonusbeloppet i rabattkuponger.

Fördelar:

– Inga fasta avgifter tillkommer.

– Passar perfekt för kreditkortskunder som vill ha en extra buffert.

Nackdelar:

– Bonussatsen är i många fall lägre i jämförelse med de kreditkort som tillämpar årsavgift. 

Betala räkningar med ett gratis kreditkort

Med Shell Mastercard, samt Preem Mastercard, kan ni betala era räkningar helt utan någon tilläggsavgift, samtidigt som bonuspoäng tillkommer på hela beloppet. Det finns två svenska tjänster som gör denna manöver möjlig: Betalo och Billhop.

Betalo

Betalo tar emot både räkningar samt fakturor, och kan dessutom skicka över pengarna till ert bankkonto, när fakturan/räkningen väl har betalats. Tack vare detta förlängs betaltiden tills det att kreditkortsutfärdaren skickar ut månadsfakturan, som i många fall erbjuder räntefria dagar.

Betalo – exempel på avgifter

MasterCard – 1.9% av det totala beloppet

Visa – 1,9% av det totala beloppet

American Express – 2,5% av det totala beloppet

OKQ8 Visa – 0.3% av det totala beloppet

Shell Mastercard – Avgiftsfritt

Ikano Visa – Avgiftsfritt

Preem Mastercard – Avgiftsfritt

Billhop

Billhop beskrivs som ett något sämre alternativ, då företaget tar ut en relativt hög avgift, som alltid motsvarar 2.5 procent av räkningens eller fakturans totalbelopp.

Billhop – exempel på avgifter

Alla typer av kreditkort – 2.5 procent av det totala beloppet

Viktiga faktorer för att kunna välja rätt gratiskort

Många faktorer är av vikt när det kommer till att välja rätt kreditkort. Men om ni har bestämt er att ett kreditkort utan årsavgift är det som passar bäst bör ni ha följande aspekter i åtanke.

Ingår reseförsäkring?

Somliga tecknar sig för ett kreditkort för att de vill ta del av en reseförsäkring, som bland annat kan innehålla avbeställningsskydd, självriskreducering för hyrbil, ersättning vid förlorat bagage och mer. Ni bör dock se till att den reseförsäkring som ingår håller måttet – innan ni trycker på ”ansök nu”-knappen.

Hur ofta kommer kreditkortet att nyttjas?

Om ni använder kreditkortet mer sällan bör ett gratiskort passa bäst. Men om ni använder kortet mer frekvent, exempelvis för stora inköp samt vardagsinköp – spelar årsavgiften mindre roll. Om det sistnämnda spenderingssättet skulle vara aktuellt överstiger bonus-, rabatt- och försäkringsförmånerna i många fall årsavgiften, åtminstone enligt våra egna erfarenheter. 

Kontrollera alla avgifter in i minsta detalj

Hur stor är uttagsavgiften och valutapåslaget? Tas en aviavgift ut, och i så fall – vad motsvarar den? Och sist men inte minst – hur hög är räntesatsen? De frågorna bör ni kunna besvara för att en perfekt jämförelse ska kunna utföras.

Vanliga frågor och svar

Om ni använder kreditkortet till vardags är årsavgiften av mindre vikt. Men om ni nyttjar kortet sällan, dvs. som en reservbuffert, kan en hög årsavgift vara påträngande.

Nej, många gratiskort erbjuder bra försäkringar, bonusprogram och rabatter. Gratiskorten bleknar dock i jämförelse med de renodlade lyxkort som American Express erbjuder, men väl där är årsavgiften relativt hög.

Vi anser att ett kreditkort utan årsavgift bör betraktas som gratis, då den totala kostnaden är lika med noll så länge ni inte använder kortet, eller betalar tillbaka skulden i tid. Däremot kan rörliga kostnader såsom aviavgifter, valutapåslag, uttagsavgifter och annat existera, och dessa bör jämföras innan ni väljer rätt gratiskort.

Nollställ
Jämför